Menopauze

De intrede van de menopauze gaat met allerlei verschijnselen gepaard. Opvliegers, transpiratie, slapeloosheid, hartkloppingen, stemmingswisselingen, libidoverlies, vermoeidheid, hoofdpijn... In de overgang hebben de meeste vrouwen wel met een aantal van deze klachten te maken.

Onderzoek laat zien dat vrouwen met overgangsklachten baat hebben bij acupunctuur in combinatie met Chinese kruiden.

Acupunctuur is een goed alternatief voor hormoontherapie of gebruik van antidepressiva. Het kan een enorme steun zijn in een levensfase waarin al zoveel veranderingen optreden. 

Oosterse blik op de menopauze

De Oosterse geneeskunde kijkt op een andere manier naar deze overgang dan wij in het Westen. Doordat er minder vrouwelijke hormonen door het lichaam worden aangemaakt, verandert het energieniveau van allerlei organen, bijvoorbeeld de miltenergie (eigenlijk de alvleesklier). De milt doet minder goed zijn werk en daardoor krijg je overgewicht, zorgelijkheid, behoefte aan zoetigheid, je wordt labiel en kan je minder goed concentreren. Vrouwen die deze klachten hebben, hebben een milt met een tekort aan yin. Daardoor wordt de maagenergie te yang. Vrouwen die veel last hebben van opvliegers, 'valse hitte' zeggen de Chinezen, hebben te veel yang, een exces van de maag. Dit kan weer tot gevolg hebben dat het energieniveau van de nieren daalt of zelfs uitgeput raakt. Die vrouwen komen met klachten als moeheid en depressies. Het energieniveau van de nieren beïnvloedt weer het energieniveau van de blaas. Dat kan slapeloosheid geven.
Voor mij als acupuncturist is het bij dergelijke klachten direct duidelijk: ik moet de energiebanen van de nier, blaas, milt en maag behandelen. Die behandeling vul ik vaak aan met het gebruik van Chinese kruiden.'


Dokter Merrell-Keijzer: 'Chinese kruiden kunnen een belangrijke rol spelen bij het gezond, gelukkig en stressvrij houden van vrouwen. Acupunctuur biedt een heel goede oplossing voor een hormonale disbalans, op welke leeftijd ook.'