Eczeem

Eczeem is een huidziekte, met vaak een erfelijke component. Als reactie op een bepaalde stof kan onze huid eczeemplekken krijgen. Deze allergische reactie is bij sommige mensen zeer heftig en hardnekkig. Rode, schilferige, jeukende plekken kunnen ook psoriasis zijn. Dat is een auto-immuunziekte. Voor beiden geldt dat stress de klachten kan verergeren en dat acupunctuur verlichting kan brengen.

Psoriasis

Ons immuunsysteem functioneert niet altijd goed. Veel ziektes blijken auto-immuunziektes, waarbij het lichaam een lichaamseigen stof als een antigen ziet en daar antistoffen tegen gaat maken. Versterking van het immuunsysteem middels acupunctuur kan deze reactie tenietdoen, zodat het immuunsysteem weer normaal gaat functioneren. De klachten verdwijnen hierdoor.

Casus Eczeem

Een 22-jarige man die al sinds hij heel jong was aan een hardnekkig, aangeboren eczeem leed dat hem leven en werken zeer bemoeilijkte, werd door dokter Merrell-Keijzer hiervan verlost.

Dag en nacht had hij helse jeuk en omdat het eczeem er nogal rauw uitzag en hij in zijn werk met veel mensen in aanraking kwam, voelde hij zich verplicht die plekken, vooral op armen, benen en voeten, voortdurend aan het oog te onttrekken. Dat betekende ook in de zomer altijd hemden met lange mouwen, altijd sokken en altijd lange broeken aan. Zoals vaak voorkomt ging deze kwaal gepaard met astma, wat de levenslustige jongeman verhinderde zich in sport uit te leven.

Dokter Merrell: 'Na twee acupunctuurbehandelingen en een paar weken Chinese kruiden was het eczeem zeer rustig en op meerdere plaatsen zelfs geheel verdwenen.'

Verzekerde zorg
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen van eczeem door artsen-acupuncturisten geheel of gedeeltelijk via een aanvullende verzekering.