Hooikoorts

Klachten van mensen met hooikoorts, de algemene naam voor een pollenallergie, zijn niezen, benauwdheid, gezwollen slijmvliezen, dikke ogen, een loopneus. Naar buiten gaan is dan geen pretje. Dokter Merrell-Keijzer: ‘Met acupunctuur is het mogelijk de allergische reacties van hooikoorts te onderdrukken’.

Hooikoorts kan erfelijk bepaald zijn of door een verstoring van het immuunsysteem komen. Stress kan de werking van de slijmvliezen verstoren.

Acupunctuur in combinatie met Chinese kruiden brengt de energie in het lichaam weer in balans. En dan nemen de klachten af of ze verdwijnen geheel.

Voor hooikoorts heeft het de voorkeur al voor het aanbreken van het seizoen de acupuncturist te bezoeken. Maar ook wanneer de hooikoorts al actief is kan acupunctuur verlichting brengen.

Hooikoortsseizoen

Mensen met een pollenallergie ervaren dat het hooikoortsseizoen steeds langer duurt. Zeker na een zachte winter bloeit de hazelaar al in januari. In februari komen de wilg, de iep, de berk en een maandje later volgen de beuk, de esdoorn en de grassen die de kwaal de algemene naam 'hooikoorts' hebben gegeven. In mei/juni bloeit dan zo'n beetje alles wat pollenallergieën kan veroorzaken. Pas daarna haalt een deel van de geplaagden weer opgelucht adem, tenzij zij gevoelig zijn voor de bijvoet, de brandnetel, de den, enkele grassoorten en de linde die bloeien in de late zomer.

Dit jaarlijkse ongemak kan worden voorkomen. Zowel tegen hooikoorts als tegen vele andere vormen van allergie ─ bijvoorbeeld voor de uitwerpselen van de huismijt of bepaalde voedingsmiddelen ─ helpen bepaalde kruiden en/of acupunctuur.

Westerse aanpak

In de westerse geneeskunde worden allergieën bestreden en draaglijk gemaakt met bijvoorbeeld antihistaminica. Een aantal daarvan heeft het nadeel dat zij versuffend werken.

Desensibilering door het immuunsysteem  ongevoelig te maken voor bepaalde allergieverwekkers (antigenen) duurt soms jaren en levert vaak niet het gewenste resultaat. Bij TOGA heeft bij hooikoorts de oosterse aanpak de voorkeur.

Oosterse aanpak

Belangrijk en vaak veel effectiever, is de versterking van het immuunsysteem. Dat systeem produceert namelijk de antilichamen die de allergische reacties onderdrukken. Voor de versterking van dat immuunsysteem zijn diverse kruiden beschikbaar. De beste daarvan is lingzhi. Dat is een extract dat wordt gewonnen uit de sporen van de 'ganoderma lucida', een paddestoel die vooral in China en Japan wordt gevonden en gekweekt. Een kuur van een maand met deze capsules brengt in veel gevallen al merkbare verlichting.

Een andere effectieve bestrijdingsmethode zonder bijwerkingen is acupunctuur. Daarbij is het belangrijk dat de behandelingen ongeveer eens per maand plaatsvinden. Wie zich laat prikken voor de eerste verschijnselen zich voordoen is er zo goed als van verzekerd het gevreesde seizoen zonder last te kunnen doorstaan. Dat wil dus zeggen dat men er uiterlijk in het begin van het jaar aan moet beginnen. Acupunctuur en kruiden kunnen ook samen effectief zijn.