Acupunctuur

Dokter Merrell-Keijzer gebruikt acupunctuur voor allerlei kwalen. In bepaalde gevallen gebruikt zij traditionele acupressuur, tuina (zeg: twiena), een bepaalde vorm van massage. Omdat acupunctuur de stof endorfine opwekt, voelt de patiënt zich goed en neemt het pijn weg. Endorfine is een stof die gelijkenis vertoont met morfine en die door het lichaam zelf wordt aangemaakt.

Acupunctuur bestaat al minstens 5000 jaar. In tegenstelling tot een wijdverbreide opvatting is het prikken met naaldjes voor volwassenen en kinderen een pijnloze behandeling. En het helpt tegen een indrukwekkende reeks van aandoeningen. Acupunctuur is namelijk ook werkzaam tegen depressies, RSI (repetitive strain injury), artrose, hernia's, de tenniselleboog, het burn-out syndroom, stress, menopauzale- en andere hormonale klachten, eczemen, auto-immuunziekten en het chronisch vermoeidheidssyndroom en de algemene vermoeidheidsverschijnselen waar een groot deel van de bevolking in deze stressvolle maatschappij aan lijdt.

Naaldjes
Acupunctuurnaaldjes zijn veel dunner dan de dunste stopnaald en worden slechts een paar millimeter diep in de huid gestoken. Doordat dokter Merrell-Keijzer daarbij een schietapparaatje gebruikt, voelt de patiënt nauwelijks of niets van wat er gebeurt.

Balans
Naast acupunctuur werkt dokter Merrell-Keijzer met Chinese kruiden. 'Met kruiden en acupunctuur kan je bijvoorbeeld hormoonschommelingen weer naar gezonde proporties terugbrengen. De therapie reguleert de balans in het lichaam.'
De oosterse geneeskunde werkt met het principe van yin en yang (het passieve en het actieve, het vrouwelijke en het mannelijke, elementen die in een gezond lichaam in evenwicht met elkaar zijn) en met het reguleren van alle organen, die gekoppeld zijn aan de meridianen. Deze meridianen (energiebanen) zorgen, indien in balans, voor een goede doorstroming van de chi (onze energie). Een lichaam dat niet in evenwicht is kan niet goed functioneren.

Gezond leven
Minstens zo belangrijk als een goede therapie is een gezonde levensstijl, voldoende beweging, een verantwoord voedingspatroon en dergelijke. Ook daarmee versterkt men het immuunsysteem en houdt men allergieën en een heleboel andere kwalen op een afstand. Bij TOGA kunt u ook advies krijgen voor een gezondere levensstijl.